Praktické vzdělávání - CARITAS - Vyšší odborná škola sociální Olomouc

Praktické vzdělávání

Nedílnou součástí vzdělávání v oborech Charitativní a sociální práce a Sociální a humanitární práce je odborná praxe. Je povinným předmětem studia a tvoří zhruba třetinu studijního plánu. Praxe má promyšlenou strukturu a obsah od prvotních týdenních pobytů v pobytových zařízeních sociálních služeb až po souvislou dvouměsíční nebo tříměsíční praxi.

Studenti si mohou vybrat z téměř 240 domácích a zahraničních zařízení. Praxe probíhají v nestátních neziskových organizacích (např. v zařízeních sítě Caritas), stejně jako v institucích veřejné správy. Některé zahraniční praxe jsou finančně podpořeny v rámci projektů mobility EU Erasmus +.

Student během praxe postupně získává kompetence potřebné pro kvalitní výkon sociální práce.

Odborná praxe mimo jiné přispívá také k rozvíjení hodnotového systému studenta - budoucího sociálního pracovníka.

Provázení studenta na praxi na CARITAS-VOŠs Olomouc je kontinuální proces začínající nástupem studenta do školy a končící jeho absolutoriem. Studentovi poskytuje záruku, že jde po cestě, která vede k dobré sociální a humanitární práci. Student se setkává během svého studia s těmito hlavními průvodci – tutorem a učitelem prosemináře praxí ze školy, mentorem z odborného pracoviště a interním/externím supervizorem. Každý z těchto průvodců má jinou roli a odpovědnost, nicméně všichni společně se snaží se studentem stanovit vhodné cíle jeho profesního a osobního rozvoje, sledovat a podporovat jeho růst, hodnotit naplňování stanovených cílů a propojovat obsahy vzdělávání ve škole a na praxi.

Mapa prax�

Úřední deska

Přihlaste se k odběru novinek