Prezenatce - CARITAS - Vyšší odborná škola sociální Olomouc

Prezenatce | 10.2.-31.8.2014

Každý jsme se s nějakou prezentací už v životě setkali, mnozí jste už nějakou i vytvořili – s menším či větším úspěchem. Problém je už v tom, zvládnout techniku, „obřad“ jejího vytvoření, ale co teprve obsah! I sebelépe vytvořená prezentace neobsahuje-li správné informace, je-li hloupá, zdlouhavá, lacině upovídaná, začne za chvíli nudit a propadá.

2. února jsme v církvi slavili svátek, který se podle latinské předlohy jmenuje Presentatio Domini - „Prezentace Pána“, oficiálně vyjádřeno Uvedení Páně (do chrámu). Pán Ježíš (tehdy spíš ještě malý Ježíšek) byl Bohu v chrámě prezentován, představen. Šlo o velice starý rituál „vykoupení“ prvorozeného syna, kdy se vzpomínalo na Egyptskou poslední ránu – smrt všeho prvorozeného – a děkovalo se za dar života. Vždyť prvorozený syn znamenal pokračování rodu, zaslíbení, že rod bude mít také zastánce, nástupce patriarchy. Obřad se konal vždy čtyřicátého dne po narození prvorozeného chlapce.

Jenomže co o takovém dítěti vím, když je mu něco víc, než měsíc? A tak spíš než o představení ve smyslu: Bože, tady je náš hoch, je takový a makový, očekáváme od něj … šlo o pokornou prosbu o požehnání pro celý jeho život, o víryplné očekávání, že tento narozený bude „pro radost lidem i Bohu“, řečeno ústy Bible. Rodiče nemusejí své dítě představovat ve smyslu podání informací o něm, nýbrž ve smyslu informací o svém postoji vůči němu. „Bože, chápeme, že tento syn je tvým darem. Nevíme, co nám budoucnost přinese, ale víme, že je ve tvých rukách, že jsi ho vybavil vším potřebným, aby mohl být on i lidi kolem něj v životě šťastní. Svěřujeme ti ho a prosíme, ať je našemu rodu požehnáním“.

Proč se o tom tolik rozepisuji? Zkusme si vytvořit svou vlastní prezentaci pro Pána Boha. Nepodávejme mu někoho jiného (jste-li rodiči, klidně nabídněte takto své děti, bude to pro ně jen a jen zisk, ale teď chvilku mysleme na sebe), vytvořme prezentaci sebe samých. My se už známe (alespoň se to předpokládá a mělo by to tak být). My už o sobě můžeme leccos povědět. Vytvořme si prezentaci, ve které nás Vševědoucí pozná. S našimi dobrými i špatnými stránkami, s našimi vlohami i nedostatky, ideály i mindráky. Buďme maximálně upřímní a otevření. Dejme si tu práci. Jde o to, aby nás poznal On. Možná se nebudeme úplně poznávat sami, protože ne vždy žijeme s odvahou vnímat syrovou realitu o sobě samých. Teprve až Bůh pochopí, koho mu to prezentujeme, může požehnat. Všemohoucí se neujme zbožných nebo naivních představ. Vykoupil, miluje a své požehnání rád udělí jen lidem z masa a kostí.

Dost se toho dnes (alespoň v církvi) namluví o uzdravování rodových kořenů. Zkusme nehledat rány někde v minulosti před námi, spíš nabídněme sebe jako článek našeho rodu, který bude zdravý, požehnaný, protože byl Bohu přestavený, prezentovaný!

Přeji hodně úspěchů, trpělivosti a odvahy k pravdě!

Gorazd