Řešíte, jestli zvolit VŠ nebo VOŠ? - CARITAS - Vyšší odborná škola sociální Olomouc

Chcete studovat sociální nebo humanitární práci a řešíte, jestli zvolit VŠ nebo VOŠ?

Řada maturantů řeší, který typ školy je lépe připraví na jejich vysněnou profesi. Pokud přemýšlíte nad studiem sociální nebo humanitární práce, pravděpodobně také zvažujete, jestli vás na vaši profesní cestu lépe připraví vysoká nebo vyšší odborná škola.

Podle čeho si školu vybrat?

Od vysoké školy studenti většinou očekávají dobrý teoretický základ, který jim otevře dveře do navazujícího magisterského studia, případně i k další akademické dráze. Naopak u vyšší odborné školy předpokládají, že během studia získají potřebné odborné dovednosti pro výkon profese sociálního nebo humanitárního pracovníka, které ocení jejich budoucí zaměstnavatel.

Je možné skloubit výhody obou typů škol?

Ano, s Caritas můžete obě možnosti spojit. Jedinečný model spolupráce Caritas VOŠ sociální a Cyrilometodějské teologické fakulty UP v Olomouci vám v rámci souběžného studia nabízí propojení akademického bakalářského studia s vyšším odborným vzděláním, které je z 30 % postaveno na odborné praxi.

Během studia Sociální práce se seznámíte s teoriemi a metodami sociální práce, se základy práva i zdravotních nauk, se sociální politikou, ekonomikou neziskových organizací nebo se způsoby posouzení situace klienta apod. Čeká vás také psychosociální výcvik a pokud se rozhodnete studovat Sociální a humanitární práci, absolvujete také výcvik psychologické první pomoci a zátěžový výcvik.

Podstatnou součástí studia jsou odborné praxe, a proto je pro ně vyčleněno 720 hodin. Praxe vám pomohou ujasnit si, s kterou cílovou skupinou byste jako budoucí sociální pracovníci chtěli pracovat. Navíc získáte přehled o fungování nejrůznějších institucí a organizací jak u nás, tak v zahraničí. V rámci studia Sociální práce můžete absolvovat dvouměsíční praxi v zahraničí. Pokud budete studovat Sociální a humanitární práci, pak vás bude čekat povinná tříměsíční zahraniční praxe.

ilustrace - studentky studuji

A jaké jsou vaše vyhlídky po absolvování?

„Pořád platí, že asi nejvíc těch top sociálních pracovníků, kteří přichází do Armády spásy, prošlo dveřmi této školy,“ hodnotí naše absolventy Jan František Krupa1, národní ředitel sociálních služeb Armády spásy. A připravenost našich absolventů, kteří vstupují do navazujícího magisterského studia na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, oceňuje i Roman Baláž2 z Katedry sociální politiky a sociální práce: „Studenti, kteří přichází z Caritas, patří mezi ty nejlepší v mých kurzech. Pomalu se to stává pravidlem.“

Více o možnostech studia na www.studujcaritas.cz.

Zdroj citací: záznam konference QUO VADIS další vzdělávání v sociální práci?