Zapojte se jako dobrovolníci - CARITAS - Vyšší odborná škola sociální Olomouc

Zapojte se jako dobrovolníci

Děkujeme všem našim studentům, kteří se v době nouzového stavu zapojili i znovu zapojují do pomoci organizacím, a to nejen v rámci pracovní povinnosti, ale i dalšími formami, zejména dobrovolnictvím.

Jejich práce si ceníme stejně jako organizace, kterým naši studenti nabídli pomocnou ruku:

"Chtěla bych z celého srdce poděkovat studentce vaší školy, Dianě Moskalenkové studující ve 3. ročníku oboru CHASOP. Tato studentka se v této nelehké situaci, pro nás všechny nabídla s pomocí našemu oddělení (neurologie JIP FN Olomouc). Našila pro sestry a vůbec veškerý personál našeho oddělení velké množství látkových roušek. A stále pokračuje a zásobuje nás. Pro naše oddělení to je a byla opravdu velká pomoc, obzvlášť ve chvílích kdy jsme měli katastrofální nedostatek ochranných pomůcek. Děkujeme mnohokrát a přeji hodně sil a pozitivní nálady v těchto nelehkých časech."

Kateřina Plachetková, staniční sestra neurologie JIP (Komplexní cerebrovaskulární centrum), Fakultní nemocnice Olomouc (2. 4. 2020)

-----

"Touto formou chci předat zpětnou vazbu na vaši studentku Nikolu Novotnou. Slečna Novotná k nám na NDC nastoupila v rámci pracovní povinnosti. Po jejím skončení se rozhodla s námi nadále spolupracovat jako dobrovolnice, což nás velmi potěšilo. V průběhu naší spolupráce se slečna Novotná zapojovala do chodu Nízkoprahového denního centra, kontaktovala klienty a pomáhala s výdejem materiální pomoci, zároveň pomáhala s nízkoprahovým terénem. Kladně hodnotíme zvlášť její pozitivní přístup, nasazení, empatii a komunikaci s klienty.

Bc. Alexandr Vrabček, DiS., koordinátor Nizkoprahového denního centra, středisko Samaritán pro lidi bez domova, Charita Olomouc (26. 5. 2020)

-----

"Jménem všech pracovníků v přímé péči z oddělení Elán 1, včetně mě Vám posílám následující pochvalu určenou Kateřině Rudykové, která je studentkou VOŠ Caritas. Kateřina Rudyková k nám na oddělení nastoupila z vlastní iniciativy v době koronavirové z počátku jako dobrovolnice (neplacená) později jako brigádnice již za mzdu. Kateřinu chválím za její milý přístup, samostatnost, flexibilitu, empatii, lidský přístup a ochotu být vždy nápomocna. Loučili jsme se s ní se slzami v očích. Více takových studentů je potřeba."

Mgr. Jarmila Jurdová, vedoucí služby Domov pro seniory - Elán, Tovačov (3. 7. 2020)

-----

"Dovolte mi prosím touto cestou poděkovat za možnost využít pro dobrovolnickou práci Vašeho studenta pana Pavla Košůtka v našem domově. Pan Košůtek je velmi iniciatvivní a pracovitý. Hodně nám pomáhá v nelehké personální situaci vzhledem výskytu Covidu v zařízení."

Mgr. Karel Matocha, vedoucí DZR Pržno, DOZP Valašské Meziříčí, DOZP Zašová (20. 11. 2020)

Aktuální poptávka po dobrovolnících

Stále zde najdete aktuální poptávku organizací po zapojení dobrovolníků v široké škále činností, v současné době zejména v souvislosti s koronavirovou pandemií. Pokud máte možnost nabídnout pomocnou ruku některé z organizací, kontaktujte ji přímo na kontaktech uvedených u každé poptávky.

Další nabídku dobrovolnických příležitostí najdete také na webu Dobrovolnického centra UP. Zaregistrovat se můžete i do jejich databáze dobrovolníků.

Jste-li zástupcem organizace, která potřebuje dobrovolníky, vyplňte svůj požadavek v našem online formuláři. Formulář v současné době kontrolujeme každý pracovní den kolem 14.00 hod., tak abychom Vaše poptávky mohli co nejdříve zveřejnit a nasdílet našim studentům.

aktualizováno: 8. 1. 2021 v 9.00 hod.

ARMÁDA SPÁSY V ČR (BRNO)

Poptávka: organizace potřebuje dlouhodobého praktikanta, nebo dobrovolníka na výpomoc pro Prevenci bezdomovectví

Adresa: Brno - Královo Pole, Staňkova 6

Kontakt: Ivana Kudělová, e-mail: ivana_kudelova(zavináč)armadaspasy.cz, tel.: 737 215 425

CHARITA OLOMOUC

Chceš se stát dobrovolníkem v Charitě Olomouc? Stačí vyplnit online kontaktní formulář.

META o.p.s.

Organizace META o.p.s. podporuje žáky s odlišným mateřským jazykem a jejich pedagogy. Prostřednictvím našeho poradenství pomáháme rodinám s migrační zkušeností zorientovat se v českém školství. Pedagogům, kteří učí žáky s nedostatečnou znalostí češtiny, poskytujeme konzultace, metodickou podporu a semináře.

Jak konkrétně se můžete zapojit?

• Doučování žáka s odlišným mateřským jazykem

Budete doučovat žáka s odlišným mateřským jazykem ze základní nebo střední školy, který potřebuje pomoct s češtinou nebo jinými předměty. Doučování probíhá jednou týdně jednu hodinu, buď v METĚ, nebo online. Není zapotřebí předchozí zkušenost s doučováním, pouze motivace a chuť věnovat hodinu týdně dětem, které to potřebují.

• Organizování a asistence na volnočasových aktivitách pro děti

Můžete uspořádat workshop nebo vést svůj vlastní kroužek, který má za cíl propojit děti s odlišným mateřským jazykem s českými dětmi. Vítáme Vaše vlastní kreativní nápady, prostřednictvím kterých naučíte děti něco nového a budete sdílet své dovednosti.

• Jednorázová výpomoc na komunitních akcích

Chtěli byste se zapojit jako dobrovolníci do METY, ale nemáte příliš času? Několikrát do roka pořádáme komunitní akce, na kterých potřebujeme výpomoc s přípravou, organizací i realizací aktivit pro děti. Můžete se zapojit do kreativních aktivit na místě, sdílet vlastní talent a nadání a užít si zábavný den.

• Organizování kulturních akcí klubu Čekuj!

Jako dobrovolník v rámci klubu Čekuj! aneb Česká kultura jinak budete vymýšlet a organizovat akce, které seznamují cizince s českou kulturou. Můžete uspořádat vlastní výlety a různé tematické akce.

Zaujala Vás naše nabídka dobrovolnictví? Registrujte se na shorturl.at/iqyKN nebo napište na hofmannova(zavináč)meta-ops.cz.

ŠANCE PRO TEBE (Chrudim)

Kontakt: Tibor Schwarz, email: tibor(zavináč)sance.chrudim.cz, tel. 733 747 746; email: dobrovolnictvi(zavináč)sance.chrudim.cz

Zet-MY z.s.

Poptávka: Nový spolek Zet–My se snaží zavést homesharing do Olomouckého kraje. Homesharing je přirozený systém podpory rodin (i jednotlivců), kteří pečují o své děti či dospělé se zdravotním postižením v domácím prostředí. Pro tuto aktivitu hledá spolek dobrovolníky z řad studentů.

• hostitel – jedná se o stálé a dlouhodobé zapojení dobrovolníka s cílem odlehčit pečujícím rodinám. Hostitele vyškolíme, provedeme ho procesem seznamování s rodinou a podpoříme ho v počátku poskytování hostitelství. Hostitele propojíme s rodinou, která potřebuje odlehčení. V rodině bude pomáhat tak, že si bude brát pravidelně dítě či dospělého například na procházky, do kina, do herny, … (1x týdně, 1x za 14 dnů). Časem s ním může trávit i více času podle svých možností. Dítěti či dospělému tímto umožníme vytvořit nové sociální vazby mimo nejbližší rodinu. Podporu je možno poskytovat i v přirozeném prostředí dobrovolníka (bytě či domě). Zapojení je vhodné pro studenty, kteří chtějí s rodinou navázat trvalý vztah a s hostitelstvím budou pokračovat i po ukončení studia.
  • dobrovolníci pro projekt – jedná se o spolupráci při probíhajícím projektu – pomoc při aktivitách, které se v rámci homesharingu uskutečňují. Dobrovolník by během školení a setkávání zájemců o hostitelství pomáhal s organizací při propagačních akcích projektu nebo by asistoval lidem s postižením nebo jejich zdravým sourozencům při společných setkáních s hostiteli. Podpora by se uskutečňovala v dosahu rodinných příslušníků osoby.
    Projekt homesharing je zaměřen na podporu cílové skupiny osob s mentálním a kombinovaným postižením (včetně osob s poruchou autistického spektra). Projekt je realizován na území celého Olomouckého kraje.
  • Do terénní formy odlehčovací služby (činnost zahájena od 1. 1. 2021) hledáme:
    1. studenty – dobrovolníky, kteří by společně s pracovníkem služby docházeli v předem dohodnutém čase v rámci sociální služby do domácnosti klienta a věnovali se s kmenovým pracovníkem služby klientovi. Četnost spolupráce by se dohodla dle možnosti studentů, měla by však být pravidelnější (například jedno odpoledne v týdnu).
    2. studenty – dobrovolníky, kteří by se zúčastnili víkendových pobytů či jednodenních výletů pořádaných organizací – nepravidelná spolupráce dle termínu akcí.
    Cílovou skupinou sociální služby jsou lidé s mentálním a kombinovaným postižením (včetně osob s poruchou autistického spektra) od 7 let věku. Sociální služba bude poskytována v Olomouci, ale i v okolních ORP (Konice, Prostějov, Litovel, Šternberk). Služba bude poskytována i o víkendech.

Adresa: Olomouc, Wurmova 5

Kontakt: Mgr. Naděžda Škrabalová a Bc. Iveta Skopalová, e-mail: zet-my(zavináč)seznam.cz, tel.: 722 152 030.

----

Další poptávku organizací po dobrovolnících najdete také na webu Dobrovolnického centra Univerzity Palackého.