Zapojte se jako dobrovolníci - CARITAS - Vyšší odborná škola sociální Olomouc

Zapojte se jako dobrovolníci

Děkujeme všem našim studentům, kteří se v době nouzového stavu zapojili i znovu zapojují do pomoci organizacím, a to nejen v rámci pracovní povinnosti, ale i dalšími formami, zejména dobrovolnictvím.

Jejich práce si ceníme stejně jako organizace, kterým naši studenti nabídli pomocnou ruku:

"Chtěla bych z celého srdce poděkovat studentce vaší školy, Dianě Moskalenkové studující ve 3. ročníku oboru CHASOP. Tato studentka se v této nelehké situaci, pro nás všechny nabídla s pomocí našemu oddělení (neurologie JIP FN Olomouc). Našila pro sestry a vůbec veškerý personál našeho oddělení velké množství látkových roušek. A stále pokračuje a zásobuje nás. Pro naše oddělení to je a byla opravdu velká pomoc, obzvlášť ve chvílích kdy jsme měli katastrofální nedostatek ochranných pomůcek. Děkujeme mnohokrát a přeji hodně sil a pozitivní nálady v těchto nelehkých časech."

Kateřina Plachetková, staniční sestra neurologie JIP (Komplexní cerebrovaskulární centrum), Fakultní nemocnice Olomouc

-----

"Touto formou chci předat zpětnou vazbu na vaši studentku Nikolu Novotnou. Slečna Novotná k nám na NDC nastoupila v rámci pracovní povinnosti. Po jejím skončení se rozhodla s námi nadále spolupracovat jako dobrovolnice, což nás velmi potěšilo. V průběhu naší spolupráce se slečna Novotná zapojovala do chodu Nízkoprahového denního centra, kontaktovala klienty a pomáhala s výdejem materiální pomoci, zároveň pomáhala s nízkoprahovým terénem. Kladně hodnotíme zvlášť její pozitivní přístup, nasazení, empatii a komunikaci s klienty.

Bc. Alexandr Vrabček, DiS., koordinátor Nizkoprahového denního centra, středisko Samaritán pro lidi bez domova, Charita Olomouc

-----

"Jménem všech pracovníků v přímé péči z oddělení Elán 1, včetně mě Vám posílám následující pochvalu určenou Kateřině Rudykové, která je studentkou VOŠ Caritas. Kateřina Rudyková k nám na oddělení nastoupila z vlastní iniciativy v době koronavirové z počátku jako dobrovolnice (neplacená) později jako brigádnice již za mzdu. Kateřinu chválím za její milý přístup, samostatnost, flexibilitu, empatii, lidský přístup a ochotu být vždy nápomocna. Loučili jsme se s ní se slzami v očích. Více takových studentů je potřeba."

Mgr. Jarmila Jurdová, vedoucí služby Domov pro seniory - Elán, Tovačov

Aktuální poptávka po dobrovolnících

Stále zde najdete aktuální poptávku organizací po zapojení dobrovolníků v široké škále činností, v současné době zejména v souvislosti s koronavirovou pandemií. Pokud máte možnost nabídnout pomocnou ruku některé z organizací, kontaktujte ji přímo na kontaktech uvedených u každé poptávky.

Další nabídku dobrovolnických příležitostí najdete také na webu Dobrovolnického centra UP. Zaregistrovat se můžete i do jejich databáze dobrovolníků.

Jste-li zástupcem organizace, která potřebuje dobrovolníky, vyplňte svůj požadavek v našem online formuláři. Formulář v současné době kontrolujeme každý pracovní den kolem 14.00 hod., tak abychom Vaše poptávky mohli co nejdříve zveřejnit a nasdílet našim studentům.

aktualizováno: 9. 11. 2020 v 13.00 hod.

ARMÁDA SPÁSY V ČR (BRNO)

Poptávka: organizace potřebuje dlouhodobého praktikanta, nebo dobrovolníka na výpomoc pro Prevenci bezdomovectví

Adresa: Brno - Královo Pole, Staňkova 6

Kontakt: Ivana Kudělová, e-mail: ivana_kudelova(zavináč)armadaspasy.cz, tel.: 737 215 425

DOMOV PRO SENIORY V ČERNÉ HOŘE

Domov pro seniory hledá dobrovolníky, kteří by byli ochotni pomoci s péčí o seniory. Nedostatek personálu je akutní.

Dobrovolníci mohou pomáhat s převozem vozíků s jídlem na jednotlivá oddělení, napomáhat při podávání jídla a pití klientům, asistovat s oblékáním nebo vyměňovat lůžkoviny. Zapojit se mohou také do vyplnění volného času pro seniory, kteří o to budou stát.

Dobrovolníci budou zaškoleni, ochranné pomůcky budou k dispozici. Personál domova bude vděčný za jakoukoliv i krátkodobou pomoc.

Pokud chcete nabídnout svou pomoc, volejte na telefonní číslo 516 426 442 nebo na mobil 739 478 605 v pracovních dnech od 6:30 do 15:00 hodin. Psát můžete také ředitelce domova Věře Veselé na e-mailovou adresu: vera.vesela(zavináč)domovch.cz.

Adresa: Černá Hora, Zámecká 1

CHARITA OLOMOUC

Chceš se stát dobrovolníkem v Charitě Olomouc? Stačí vyplnit online kontaktní formulář.

• POMOC S OBLEČENÍM ČI PRODEJEM "U Samaritána" | hledáme dobrovolníky k opakované spolupráci

Koupí nebo darováním věcí v dobročinném bazaru #USamaritana (Wurmova 11) lidé podporují zlepšení života potřebných lidí. Na bazar je navázán krizový šatník, nábytková banka pro lidi v krizi a dvě dílny klientů azylového domu (oprava nábytku a šicí dílna). Právě zde potřebujeme vaši pomoc (v době od pondělí do čtvrtka mezi 12 a 17 hodinou) jak při třídění darovaných věcí, výběru pěkných kousků, tak i při prodeji. Zkušenost s prodejem je výhodou.

Hlaste se na email: dobrovolnictvi(zavináč)olomouc.charita.cz.

• KRIZOVÝ TÝM

Buď součástí krizového týmu (KT) Charity Olomouc.

Projekt KT vzniká ve spolupráci Charity Olomouc a VOŠ Caritas, za podpory Magistrátu města Olomouc a Olomouckého kraje. Naším cílem je vytvořit skupinu odhodlaných lidí, kteří jsou připraveni zapojit se do řešení nenadálých krizových situací spojených se současným stavem v kontextu COVID – 19.

Hlavní činnosti krizového týmu:

• Provoz karanténního centra (KC) Smyslem KC je vytvořit a nabízet bezpečné místo lidem bez domova pro přečkání doporučené nebo povinné karantény.
  • Vykrytí personálního nedostatku ve standartních sociálních službách
    Charita Olomouc přes všechna platná omezení poskytuje nadále služby všem potřebným lidem bez domova, seniorům, nemocným, umírajícím, lidem v krizi, rodinám s dětmi. Problémy těchto osob se v kontextu pandemie násobí, chceme být schopni reagovat a nabízet pomoc ohroženým osobám.

Projekt KT je pro nás zcela nový, potřebujeme odhodlané lidi, kteří nám pomohou tento smysluplný projekt nastartovat. Do nově vznikajícího týmu hledáme parťáka, který se nezalekne náročné situace. Je zodpovědný a svědomitě pracuje dle pracovního postupu tak, aby chránil sebe i klienty. Komunikuje otevřeně a k problémům přistupuje se snahou najít řešení.

Náplní práce bude:

• Dohledová činnost (např. v případě velkého počtu klientů v karanténním centru)
  • Logistika materiálu (potraviny, oblečení, hygiena)
  • Zajištění nákupů pro ohrožené osoby
  • Výdej materiálu klientům
  • Řízení služebního vozu (výhodou, nikoliv podmínkou)

Nabízíme:

• Pečlivé zaškolení ohledně BOZP a dalších pracovních postupů
  • Maximální podporu od zkušených zaměstnanců, externích odborníků (supervize, defusing)
  • Zajištění ochranných pomůcek pro výkon práce, minimalizace rizik spojených s nákazou (např. bezkontaktní předávání materiálu)
  • Možnost vykázat si práci v krizovém týmu jako školní praxi (dle pravidel vzdělávací instituce)
  • Spolupráci při vyřízení „pracovní povinnosti“.

Předpokládáme, že tým bude dočasný. Po opadnutí koronavirové krize a ukončení KT pracovníkům případně nabídneme pokračování v rámci stabilních sociálních služeb Charity Olomouc.

Kontaktní osoba: Kateřina Buková, tel. 736 503 199, email: katerina.bukova(zavináč)olomouc.charita.cz www.olomouc.charita.cz

META o.p.s.

Organizace META o.p.s. podporuje žáky s odlišným mateřským jazykem a jejich pedagogy. Prostřednictvím našeho poradenství pomáháme rodinám s migrační zkušeností zorientovat se v českém školství. Pedagogům, kteří učí žáky s nedostatečnou znalostí češtiny, poskytujeme konzultace, metodickou podporu a semináře.

Jak konkrétně se můžete zapojit?

• Doučování žáka s odlišným mateřským jazykem

Budete doučovat žáka s odlišným mateřským jazykem ze základní nebo střední školy, který potřebuje pomoct s češtinou nebo jinými předměty. Doučování probíhá jednou týdně jednu hodinu, buď v METĚ, nebo online. Není zapotřebí předchozí zkušenost s doučováním, pouze motivace a chuť věnovat hodinu týdně dětem, které to potřebují.

• Organizování a asistence na volnočasových aktivitách pro děti

Můžete uspořádat workshop nebo vést svůj vlastní kroužek, který má za cíl propojit děti s odlišným mateřským jazykem s českými dětmi. Vítáme Vaše vlastní kreativní nápady, prostřednictvím kterých naučíte děti něco nového a budete sdílet své dovednosti.

• Jednorázová výpomoc na komunitních akcích

Chtěli byste se zapojit jako dobrovolníci do METY, ale nemáte příliš času? Několikrát do roka pořádáme komunitní akce, na kterých potřebujeme výpomoc s přípravou, organizací i realizací aktivit pro děti. Můžete se zapojit do kreativních aktivit na místě, sdílet vlastní talent a nadání a užít si zábavný den.

• Organizování kulturních akcí klubu Čekuj!

Jako dobrovolník v rámci klubu Čekuj! aneb Česká kultura jinak budete vymýšlet a organizovat akce, které seznamují cizince s českou kulturou. Můžete uspořádat vlastní výlety a různé tematické akce.

Zaujala Vás naše nabídka dobrovolnictví? Registrujte se na shorturl.at/iqyKN nebo napište na hofmannova(zavináč)meta-ops.cz.

ŠANCE PRO TEBE

• Doučování dětí (Chrudim)

V rámci koronavirové krize musí naše společnost čelit nejrůznějším opatřením a omezením, které komplikují život nám všem. Jednou ze zasažených oblastí je školství, a tudíž i děti, které by bez naší pomoci při Covidu vypadly z distanční výuky. Snažíme se podpořit a vyhovět všem rodičům a jejich dětem, které měly nebo doposud mají výrazně ztížené podmínky. Bohužel bez dobrovolnické služby je pro nás tato činnost velice obtížná.

Žádáme vás tímto o poskytnutí pomocné ruky v oblasti vzdělávání dětí. Současně nabízíme studentům praxi dobrovolníků a získání dalšího cenného kontaktu s praxí již během studia. Pokud vás baví práce s lidmi, a hlavně s dětmi, neváhejte a kontaktujte nás.

Kontakt: Marek Točoň, tel.: 733 747 746, email: marek(zavináč)sance.chrudim.cz

TERAPEUTICKÁ LINKA SLUCHÁTKO

Poptávka: Nově zřízená telefonická linka hledá dobrovolníky. Jedná se o anonymní telefonní terapeutickou linku, která nabízí podporu pro jednotlivce z řad široké veřejnosti.

Více informací a kontakt: www.terapeutickalinka.cz

Zet-MY z.s.

Poptávka: Nový spolek Zet–My se snaží zavést homesharing do Olomouckého kraje. Homesharing je přirozený systém podpory rodin (i jednotlivců), kteří pečují o své děti či dospělé se zdravotním postižením v domácím prostředí. Pro tuto aktivitu hledá spolek dobrovolníky z řad studentů.

• hostitel – jedná se o stálé a dlouhodobé zapojení dobrovolníka s cílem odlehčit pečujícím rodinám. Hostitele vyškolíme, provedeme ho procesem seznamování s rodinou a podpoříme ho v počátku poskytování hostitelství. Hostitele propojíme s rodinou, která potřebuje odlehčení. V rodině bude pomáhat tak, že si bude brát pravidelně dítě či dospělého například na procházky, do kina, do herny, … (1x týdně, 1x za 14 dnů). Časem s ním může trávit i více času podle svých možností. Dítěti či dospělému tímto umožníme vytvořit nové sociální vazby mimo nejbližší rodinu. Podporu je možno poskytovat i v přirozeném prostředí dobrovolníka (bytě či domě). Zapojení je vhodné pro studenty, kteří chtějí s rodinou navázat trvalý vztah a s hostitelstvím budou pokračovat i po ukončení studia.
  • dobrovolníci pro projekt – jedná se o spolupráci při probíhajícím projektu – pomoc při aktivitách, které se v rámci homesharingu uskutečňují. Dobrovolník by během školení a setkávání zájemců o hostitelství pomáhal s organizací při propagačních akcích projektu nebo by asistoval lidem s postižením nebo jejich zdravým sourozencům při společných setkáních s hostiteli. Podpora by se uskutečňovala v dosahu rodinných příslušníků osoby.
    Projekt homesharing je zaměřen na podporu cílové skupiny osob s mentálním a kombinovaným postižením (včetně osob s poruchou autistického spektra). Projekt je realizován na území celého Olomouckého kraje.
  • Do terénní formy odlehčovací služby (činnost bude zahájena od 1. 1. 2021) hledáme:
    1. studenty – dobrovolníky, kteří by společně s pracovníkem služby docházeli v předem dohodnutém čase v rámci sociální služby do domácnosti klienta a věnovali se s kmenovým pracovníkem služby klientovi. Četnost spolupráce by se dohodla dle možnosti studentů, měla by však být pravidelnější (například jedno odpoledne v týdnu).
    2. studenty – dobrovolníky, kteří by se zúčastnili víkendových pobytů či jednodenních výletů pořádaných organizací – nepravidelná spolupráce dle termínu akcí.
    Cílovou skupinou sociální služby jsou lidé s mentálním a kombinovaným postižením (včetně osob s poruchou autistického spektra) od 7 let věku. Sociální služba bude poskytována v Olomouci, ale i v okolních ORP (Konice, Prostějov, Litovel, Šternberk). Služba bude poskytována i o víkendech.

Adresa: Olomouc, Wurmova 5

Kontakt: Mgr. Naděžda Škrabalová a Bc. Iveta Skopalová, e-mail: zet-my(zavináč)seznam.cz, tel.: 722 152 030.