Blok expertů 2020 - CARITAS - Vyšší odborná škola sociální Olomouc

O násStudiumPro absolventyKe staženíFotogalerieZapojte se jako dobrovolníci

<<    Červenec - 2020    >>
PoÚtStČtSoNe

Blok expertů 2020 | 3.2.-7.2.2020 | Akce

V týdnu od 3. do 7. února 2020 proběhne tradiční Blok expertů, jehož letošní téma zní: "Ženy, které..." Akce je určena zejména pro studenty Sociální a humanitární práce, ale je také otevřená pro zájemce z řad odborné i laické veřejnosti do naplnění kapacity sálu.

Program akce:

3. února 2020

• Monika Střelková / Rozkoš bez rizika: Životní situace a potřeby žen poskytujících placené sexuální služby - mýty a realita (10.00–12.00)

Anotace

I ženy mají své specifické profese... Chcete se dozvědět něco o potřebách sexuálních pracovnic a nabídce služeb organizace ROZKOŠ bez RIZIKA, z.s.? Zamyslet se nad životními situacemi, které ženy přivádí do této profese? Jaká specifika má tato práce? Jaké rizika ženy podstupují? Které hodnoty jsou pro ně důležité?

Přednášejí

Monika Střelková – dlouholetá pracovnice ROZKOŠE bez RIZIKA, vedoucí Poradenského centra Ostrava a poradkyně v Internetové poradně R-R.

• Petr Vystrčil / In IUSTITIA: Násilí z nenávisti (13.00–15.00)

Anotace

Co je násilí z nenávisti? Jaká jsou jeho specifika? Přednáška a workshop na téma předsudečného násilí, na které se dozvíte také, jaká práva mají její oběti a jaké mají postavení v průběhu trestního řízení.

Přednášející

Petr Vystrčil – právník v poradně pro oběti trestných činů, která se zaměřuje zejména na trestné činy z nenávisti

4. února 2020

• Markéta Kutilová: Cesta od novinařiny k humanitární práci a zase zpátky (9.30–15.00)

Anotace (CZ/EN)

Ve válce – syrská válka od revoluce po válku mocností Pohled novinářky přímo z centra dění na další fázi války v Sýrii. Světoví hráči zde mají propletené zájmy. Kurdové, Turecko, USA, Rusko, Írán, humanitární katastrofa, zničená města, strach. Povstane znovu Islámský stát? Kdo jsou zahraniční bojovníci IS a jejich manželky? Kde jsou teď a co s nimi bude dál? Bitva s IS na vlastní oči. Příběhy lidí ze Sýrie.

In the war – war in Syria from revolution till the war of superpowers The perspective of czech reporter from inside of the war. What are the interests of world powers like Russia, USA, Turkey, Iran? Will ISIS rebirth? Who are foreign jihadists and their wives? Where are they and what will happen? War with IS by own eyes.

Přednášející

Markéta Kutilová – novinářka. Začínala v roce 2012 jako redaktorka Lidových novin. Jako novinářka pracovala v různých afrických i asijských zemích. Zakládala misi Člověka tísni v DR Kongo. Posledních 6 let dokumentuje válku s IS a válku v Sýrii. Spolu s Lenkou Klicperovou podnikly 11 cest do Sýrie a 5 do Iráku. Napsaly tři knihy - Islámskému státu na dostřel I a II a Ve válce. Svoje reportáže publikuje zejména v pořadu Reportéři ČT, v časopise Reflex a Alarm. Spolupracuje ale s mnoha českými médii. Dalším jejím tématem je migrace do Evropy - sleduje pravidelně balkánskou i Libyjskou migrační trasu. Je spoluautorkou několika reportáží oceněných cenou Czech press photo.

5. února 2020

• Monika Bosá: Genderová perspektiva v humanitární práci (9.00–15.00)

Anotace

Proč je gender zásadní při práci (nejen) s ženami? Jak spatřit "neviditelné" gendrové stereotypy? Proč brání efektivitě humanitární práce (i každé pomáhající práxi pro rozvoj lidského potenciálu)? I na tyto otázky budeme odpovídat. V kombinaci prezentací a zážitkových aktivit poznáme vlastní předsudky a získáme nástroje, jak zabránit tomu, aby nám bránily v práci s lidmi i se sebou samými... A zjistíme, jak souvisí gender s feminismem a mezinárodní (humanitární) práce s feministickou sociální prací.

Přednášející

doc. Mgr. Monika Bosá, PhD. – docentka sociální práce, zakladatelka feministické organizace EsFem, metodička vzdělávání a projektová manažerka v neziskové organizaci Člověk v ohrožení. Věnuje se tématu gender studies a hlavně problematice genderových stereotypů ve vzdělávání a v pomáhající praxi.

6. února 2020

• Magdaléna Rojo Vaculčiaková a Noel Rojo: Ženy, které zůstaly (9.00–15.00)

Anotace

Ženy, které zůstaly – v rámci přednášky Magdaléna a Noel představí novinářský projekt "Ženy, které zůstaly" a prostřednictvím case studies vezmou studenty a studentky do Senegalu, Mexika, Rumunska, Indie a Etiopie, aby prozkoumali výzvy v životech žen, ovlivněných migrací svých nejbližších. Přednáška chce být inspirací k nahlížení na migraci z jiné perspektivy, než jaká je běžná v našich médiích a nejednou i při práci rozvojových organizací. Druhá, workshopová část programu bude věnována praktickým tipům pro psaní a fotografii. Obě části chtějí vyzvat účastníky k hledání a prozkoumávání situací v lidském životě, které nás napříč kontinenty spojují, nejen těch, které nás rozdělují.

Blok bude v angličtině.

FB @WomenWhoStay
IG @women_who_stay

Přednášející

Magdaléna a Noel Rojo jsou novinářsko-fotografická dvojice. Už čtyři roky žijí zejména v méně rozvinutých zemích, z nichž přinášejí reportáže a multimediální příběhy o globálních tématech pro slovenská i zahraniční média. Magdaléna pochází ze Slovenska a Noel se narodil na severu Mexika a od osmi let vyrůstal v USA. I díky místům, z kterých pocházejí, a díky dlouholetým cestám napříč kontinenty dnes nevnímají svět a dění v něm jen čenobíle, ale v mnoha barvách a odstínech. Společně založili v roce 2017 dlouhodobý, globální projekt "Ženy, které zůstaly" ("Women Who Stay"). Dokumentární fotografií, reportážemi i osobními prezentacemi dávají světu vědět, že na otázku migrace se dá nahlížet i přes perspektivu žen a rodin, které zůstávají v původních zemích. Od minulého roku je tato dvojice také součástí projektu "Spiritual Exemplars" Univerzity Jižní Kalifornie, v kterém mapují spiritualitu v životě lidí, kteří dělají změny ve společnosti po celém světě.

7. února 2020

• Dana Plavcová a Zuzana Břehová: Rozvojové a humanitární programy Člověka v tísni v Africe - praktický pohled: organizace práce, gender mainstreaming (9.30–15.00)

Blok expertů se koná v aule školy, Křížkovského 6, Olomouc a je přístupný veřejnosti (do naplnění kapacity sálu).

Další informace k akci najdete také na Facebooku školy.

Fotografie z akce najdete v naší fotogalerii.

Kontakt:

Kateřina Opatrná