Promítání filmu Kibera: příběh slumu - CARITAS - Vyšší odborná škola sociální Olomouc

Promítání filmu Kibera: příběh slumu | 10.12.2018 | Pozvánka

CARITAS - VOŠS Olomouc Vás srdečně zve na ojedinělé promítání filmu Kibera: Příběh slumu v 17:00 v aule školy (Křížkovského 6, Olomouc). Snímek se snaží bojovat proti stereotypům spjatých s Afrikou. Po promítání bude následovat diskuze s Nikolou Petrák, studentkou sociální a humanitární práce.

Kibera je jeden z největších slumů v Africe. Nachází se v Nairobi, hlavním městě Keni. Jedná se o neformální osídlení, kde chybí státem zprostředkovávané služby, jako je tekoucí pitná voda, nebo kanalizace. Na fungující zdravotnictví, školství, nebo policii, se místní nemohou spolehnout. To ovšem neznamená, že všichni obyvatelé Kibery jsou odsouzeni k životu v neštěstí. Dokument Kibera: Příběh slumu ukazuje ty, kteří se rozhodli slum přetvořit v lepší místo: Umělci ze skupiny Maasai Mbili se svým umění snaží dát místu identitu a lidem pocit, že vědí, kam patří. Učitelka Benta, která je HIV pozitivní, ve svém domě založila školku pro děti z HIV pozitivních rodin, aby jim pomohla vyrovnat se se stigmatizací, které čelí v životě. Další z postav je Tanker, bývalý profesionální boxer, který pro mladé lidi ze slumu postavil boxerskou školu, kde je učí disciplíně a sebeobraně.

Vypravěčem filmu je Don – mladý fotograf, který strávil celý život ve slumu. Svými fotografiemi se snaží dokázat, že Kibera je především místo s velkým potenciálem, plné kreativních jedinců, kteří se naučili prostředí slumu využít na maximum, usilovat o lepší budoucnost a hájit tak svoje práva. Jsou to právě oni, kteří nahrazují chybějící služby a činí tak místo pro své sousedy lépe obyvatelným. Kibera: Příběh slumu sleduje, jak tento neformální systém funguje a je-li možné jej udržet i když přijde do konfliktu s formálním – během frekventovaných politických nepokojů.(CinemArt)

Vstupné je dobrovolné, přičemž výtěžek ze vstupného poputuje na crowfundingový projekt Každý haléř pomůže založený našimi studentkami Anet a Terkou, které se tímto projektem rozhodly podpořit lidi z uprchlického tábora v Sbrsku, kde strávily svou tříměsíční zahraniční praxi.

Více informací o jejich projektu najdete na jejich facebookové stránce: https://www.facebook.com/kazdyhalerpomuze/

Kibera_plakát

Úřední deska

Přihlaste se k odběru novinek